W dniu 21 marca br. przy współpracy Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 4 im. Stanisława Staszica w Bielsku-Białej i Oddziału Rejonowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Bielsku-Białej, zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne dla seniorów pn. „Czy można zrobić coś z niczego i bardzo smacznego”.
Na początku warsztatów seniorzy zostali powitani występem szkolnego zespołu muzycznego instrumentalno-wokalnego, który przygotował w swoim repertuarze piosenki: najnowsze hity, jak również przeboje z lat 60 i 70- tych, doskonale znane uczestnikom warsztatów.
Po występie artystycznym pani mgr Marzena Kozłowska-Wolny przedstawiła prezentację multimedialną działalności charytatywnej szkoły prowadzonej w ramach SK PCK i nie tylko.
Po części oficjalnej nastąpiła część główna przedmiotowych warsztatów. W części tej uczniowie, którzy uczą się w zawodzie kucharz, pod okiem mgr inż. Ewy Antos-Zawiślak przeprowadzili pokaz sporządzania dań; wśród nich były m.in. naleśniki na wiosennej sałatce, farfalle z kurczakiem i brokułami, a na deser ciasteczko pod nazwą runo leśne, czyli biszkopt ze szpinakiem, kremem z bitej śmietany i dodatkiem owoców granatu.
Była też degustacja naparów ziołowych o smaku miętowym, koperkowym, imbirowym i hibiskusowym. Należy tutaj wspomnieć, że absolwentem tej szkoły i wyuczonego zawodu kucharz jest zwycięzca drugiej edycji programu kulinarnego „Top Chef” między innymi kucharz w Restauracji Tom Aiknes w Londynie.
W trakcie warsztatów można było podpatrzeć kilka sposobów wystroju stołu przy wykorzystaniu metody carvingu (rzeźbienie w warzywach i owocach).
Zaprezentowano też różne sposoby składania serwetek wykonanych przez uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 4 im. Stanisława Staszica w Bielsku-Białej.
Zaproszeni goście wychodzili z warsztatów uśmiechnięci, zadowoleni, odprężeni i chętni do uczestnictwa w kolejne edycji o czym pisali w ankietach, a ich ocena nie schodziła poniżej oceny celującej. Seniorzy byli zainteresowani uzyskaniem przepisów na zaprezentowane dania, które skosztowali.
I oto one:
NALEŚNIKI ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM I TWAROGIEM
Składniki na ciasto do naleśników
Przyprawy:
Przygotowanie naleśników
Farsz do naleśników
1. 200 gram świeżych liści szpinaku
2. 3 ząbki czosnku
3. 1 nieduża cebula
4. szczypta suszonej papryki chili
5. łyżka śmietany
6. 100 gram twarogu tłustego lub półtłustego
7. oliwa z oliwek
8. sól
Przygotowanie
W ramach urozmaicenia szpinak można zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów.
FARFALLE Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM
Składniki:
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę.
2. Brokuł oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez 6-8 minut.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka.
W rondlu przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania dolewamy powoli mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietanki. Dodajemy serek topiony, zmniejszamy ogień i mieszamy aż się rozpuści (możemy też pomóc sobie blenderem). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy przygotowany sos z żółtym serem.
Mieszamy makaron z resztą przygotowanych składników: sosem, brokułem i kurczakiem. Podajemy.
LEŚNE RUNO
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i w razie potrzeby drobno posiekać (najlepiej kupić szpinak siekany). Odstawić na bok.
Jajka zmiksować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych jaj. Dodać olej i mąkę , przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do formy (tortownica- średnica 25cm, foremka wysmarowana masłem, spód dodatkowo wyłożony papierem do pieczenia). Piec przez około 1 godz. w temp. 180°C.
Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować. Posypać rozdrobnionym ciastem. Udekorować ziarenkami z granatu- owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybyć całą zawartość.
SMACZNEGO!
W tym miejscu serdecznie dziękuję Dyrekcji, Gronu Pedagogicznemu, uczniom Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 4 im. Stanisława Staszica w Bielsku-Białej za przeprowadzenie przedmiotowych warsztatów dla seniorów oraz sponsorom: Restauracji „Po świecie kuchni”, Restauracji „Dom Weselny Bartek”, Cukierni „Fantazja”, Karczmie „Rogata”, Firmie Międzybrodzkie Makarony Dybał Spółka Jawna. Do zobaczenia na kolejnych spotkaniach.
Zdjęcia: mgr Marzena Kozłowska-Wolny
Marek Mielnik
Dyrektor Biura OR PCK
w Bielsku-Białej